image/svg+xml
    • Hem
    • Enkätsvar
    • Ranking
    • Statistik
    • Verktyg
    • Ladda ner
    • Om FöretagsklimatOm
    • Kontakt
    • Material
      • Guider
      • Webbinarier 2024
      • Webbinarier 2021
      • Inspirationsdagen 2022

    Verktyg för ett bättre företagsklimat

    Svenskt Näringsliv arbetar över hela landet med att förbättra det lokala företagsklimatet. En del i arbetet är våra guider för lokalt företagsklimat, som är till för politiker och chefer som vill skapa bättre förutsättningar för nöjda företagare, nya arbetstillfällen och ökade skatteintäkter i sin kummun. Här hittar du också material i form av våra webbinarier och filmer. Vi hoppas att du låter dig inspireras!

    Guider

    Tillsammans med näringslivet mot brott och otrygghet

    Brottsligheten har kommit att bli ett av de största hoten mot företagsamheten i Sverige. Svenska företag är överens om att minskad brottslighet och ökad trygghet är en av de mest prioriterade frågorna för att förbättra det lokala företagsklimatet. Tillsammans med Brottsförebyggande rådet - Brå, Polisen och Länsstyrelserna i Sverige har vi på Svenskt Näringsliv därför tagit fram en vägledande guide med fokus på näringslivet och dess viktiga roll i brottsförebyggande arbete. Vår förhoppning är att guiden genom sina goda råd, konkreta verktyg och praktiska exempel skall inspirera till ett förstärkt brottsförebyggande arbete där näringslivet är en självklar del.

    Ladda ner guide

    Lokalt företagsklimat i stora kommuner

    Att företagsklimatet är bra i Sveriges större kommuner är viktigt. Här finns flest företag! Före 2015 upplevde näringslivet ett bättre företagsklimat i Sveriges större kommuner relativt övriga i Svenskt Näringslivs undersökning Lokalt företagsklimat. Därefter har förhållandet varit det omvända, med en större diskrepans.

    Vad är orsakerna till den negativa utvecklingen och vad bör Sveriges större kommuner fokusera på för att stärka företagsklimatet? Svenskt Näringsliv har i dialog med kommuner tagit fram rapporter som kartlägger stora kommuners särskilda förutsättningar och orsaker, men också en färdplan framåt för att vända utvecklingen.

    Ladda ner guide

    Färdplan för ett bättre företagsklimat i stora kommuner

    Kommunerna har en avgörande roll som katalysatorer för lokal utveckling och tillväxt. För att uppnå långsiktig framgång i arbetet med ett bättre företagsklimat är det viktigt för kommunerna att integrera och sammanlänka olika strategier och metoder.

    Ladda ner guide

    Mål, strategi och ledarskap

    Ett förbättrat företagsklimat börjar nästan alltid med ledarskapet. I den här guiden tittar vi närmare på hur kommuner kan arbeta med mål, styrning, ledarskap och dialog med det lokala näringslivet.

    Ladda ner guideLadda ner checklista

    Kommunal reformagenda

    Med ett bra företagsklimat blir det lättare att starta och utveckla framgångsrika företag. Tröskeln blir lägre för de som vill förverkliga sin företagardröm. Fler invånare kommer i arbete och skatteintäkterna ökar. Därför behöver det lokala företagsklimatet vara en prioriterad fråga för varje kommun.

    Vi har här samlat förslag på mål, beslut och aktiviteter för att ge företagsvänliga politiker bästa möjliga förutsättningar att kunna visa upp verkliga resultat inför nästa val.

    Ladda ner guide

    Systematiskt förbättringsarbete

    Arbetet med företagsklimatet vinner på att bedrivas som ett systematiskt förbättringsarbete. I den här guiden tittare vi närmare på hur man kan arbeta med analys, handlingsplaner och uppföljning.

    Ladda ner guide

    Serviceinriktad myndighetsutövning

    Genom att arbeta serviceinriktat i myndighetsutövningen kan kommunen både öka regelefterlevnaden och förbättra företagsklimatet. I den här guiden tittar vi närmare på kommunen kan utveckla sin tillstånds- och tillsynsverksamhet, hjälpa företagen att göra rätt från början och bygga förtroende hos företagen.

    Ladda ner guideLadda ner checklista

    Kompetensförsörjning

    En av företagens allra största utmaningar är att kunna rekrytera nya medarbetare. I den här guiden tittar vi närmare på dialog skola/näringsliv, dimensionering, studie- och yrkesvägledning och mycket annat där kommunen kan göra verklig skillnad.

    Ladda ner guide

    Upphandling

    Genom att arbeta bättre med upphandlingar kan kommuner både åstadkomma större nytta för medborgarna och ett bättre företagsklimat. I den här guiden tittar vi närmare på hur kommunen kan ställa mer träffsäkra krav, öka sin kostnadskontroll, underlätta för mindre företag att lägga anbud och mycket annat.

    Ladda ner guideLadda ner checklista

    (O)sund konkurrens

    När en kommun utsätter företag för osund konkurrens riskerar det leda både till ett sämre företagsklimat och ineffektiva metoder. I den här guiden tittar vi närmare på hur kommuner kan arbeta med förhållningssätt och policies för att gynna en sund konkurrenssituation.

    Ladda ner guideLadda ner checklista

    Filmer

    webbläsare stöder inte inbäddad filmvisning.

    Tillsyn, tillstånd och relationer

    Kommunens service spelar stor roll för var företag väljer att etablera sig, investera och expandera. Svenskt Näringslivs näringspolitiska rådgivare Jessica Drugge ger konkreta tips på hur du som politiker kan se till att kommunens myndighetsutövning är serviceinriktad. De tjänar både företagen, kommunen och alla invånare på.

    webbläsare stöder inte inbäddad filmvisning.

    Spara pengar med bättre upphandling

    Genom att arbeta bättre med inköp och upphandlingar kan din kommun både se till att få mer värde för varje skattekrona samtidigt som ert lokala företagsklimat blir bättre. I den här filmen går Svenskt Näringslivs näringspolitiska rådgivare Nathalie Marnell igenom hur du som politiker kan påverka kommunens inköp.

    webbläsare stöder inte inbäddad filmvisning.

    Näringslivets betydelse för kommunen

    Vad kan du som politiker göra för att få mer resurser till de satsningar ni vill göra? I denna film lyfter Sven-Olov Daunfeldt, Chefsekonom på Svenskt Näringsliv, fram några områden där du som politiker verkligen kan göra skillnad.

    Webbinarier 2024

    webbläsare stöder inte inbäddad filmvisning.

    Nya regler för en sundare konkurrens

    Många företag upplever fortfarande problem med osund konkurrens från kommunala verksamheter. Det handlar om allt från gym och caféverksamhet till nyttjande av offentlig mark för fiberinfrastruktur. 2024 gav regeringen en utredning i uppdrag att föreslå hur reglerna kan skärpas. Under detta webbinarium gick vi bland annat igenom utredningens uppdrag och vilka förändringar av regelverket som övervägs, samt goda exempel på hur man som kommun kan arbeta med att inventera och löpande arbeta med konkurrensfrågan för att skapa ett bättre företagsklimat.

    Medverkande: Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten, Startpoint Advisorys vd Johan Grip och Svenskt Näringslivs konkurrensexpert Stefan Sagebro

    Presentation
    webbläsare stöder inte inbäddad filmvisning.

    Tillsammans för en bättre regional kompetensförsörjning

    Sju av tio företag som rekryterar har svårt att hitta rätt kompetens och ett av fyra rekryteringsförsök misslyckas helt. Det nya dimensioneringsuppdraget är en viktig del av lösningen. Arbetsmarknadens behov ska få större betydelse när utbildningar inom gymnasieskolan och komvux dimensioneras, kommuner ska samverka med varandra och friskolor ska omfattas. Under webinariet kommer vi titta närmare på utmaningen, men framför allt möta två aktörer som redan har kommit långt.

    Medverkande: Göteborgsregionens tf chef för samverkan skola/arbetsliv Marie Egerstad, Gävle kommuns gymnasiechef Therese Sarenbrant och Svenskt Näringslivs kompetensförsörjningsexpert Johan Olsson

    Presentation

    Webbinarier 2021

    Att leda mot ett bättre företagsklimat

    Vad krävs av den politiska ledningen och högsta tjänstemannaledningen för att åstadkomma verklig förbättring av företagsklimatet? I samtal med några av landets framgångsrikaste kommuner undersöker vi vad som har krävts för att föra deras kommuner till toppen.

    Medverkande: Per Vorberg, KSO i Härryda kommun, Mikael Peterson, KSO i Kungsör kommun, Peter Schölander, KSO i Höganäs kommun och Claes Nordmark, KSO i Bodens kommun

    Träning för bättre service

    Världens bästa idrottare tränar hårt och målmedvetet. När Armand Duplantis tog OS-guld i Tokyo fick han feedback från coachen efter varje hopp för att inte missa några detaljer. Även servicen och kvalitet i kommunens myndighetsutövande kan utvecklas och förbättras av kontinuerlig träning och feedback. Vid detta seminarium diskuteras hur träning kan ge bättre service i kommunal myndighetsutövning och några spännande exempel presenteras.

    Medverkande: Maria Söderlund, Miljö- och byggchef i Sollefteå, Maria Faltin, Näringslivschef i Nybro, Sanna Tardell, Business manager på Transcom och Madeleine Nemstrand, Näringslivsutvecklare i Falkenberg

    Minskad brottslighet och ökad trygghet – att involvera näringslivet

    Att skydda sig mot brott och minska personalens känsla av otrygghet har blivit vardag för de allra flesta företag. Tid och pengar läggs på säkerhetsåtgärder som annars skulle använts för att utveckla företagets verksamhet. Tillväxt, innovationer och nyanställningar får stå tillbaka för den ökande kriminaliteten.

    Tillsammans med näringslivet kan kommunerna utveckla handlingsplaner för proaktiva insatser. Detta är ett arbete som inletts i flera kommuner. Under inspirationstimmen lyfter vi flera goda exempel och reflekterar kring kommuners och näringslivets samverkan för ett samhälle med ökad trygghet och minskad brottslighet.

    Medverkande: Henrik Andershed, Professor i psykologi och kriminologi, forskningsledarna vid CAPS vid Örebro universitet, Jan Landström, Kriminolog och Säkerhetssamordnare i Nacka kommun och Ann Rönnäng, Regional brottsförebyggande samordnare hos Polisen i Region Väst

    Effektivare och attraktivare upphandlingar

    En stor del av kommunens verksamhet köps in från externa leverantörer. Kommunen vill ha en effektiv upphandling som ger hög kvalitet till ett fördelaktigt pris. För att uppnå detta behöver upphandlingarna uppfattas som attraktiva av potentiella leverantörer. Kategoristyrning är nyckeln till att åstadkomma detta. Vi tittar närmare på kommuner som har lyckats och implementeringsexperternas bästa lärdomar för att komma igång.

    Medverkande: Sebastian Nordgren, Inköpschef i Nacka, Ellen Hausel Heldahl, Expert upphandling Svenskt Näringsliv och Johan Johansson, upphandlingschef i Alvesta.

    Yrkesvux för minskat utanförskap och växande företag

    Tillgång till kompetens har tillsammans med upphandling varit den fråga som oftast fått sämst betyg när Svenskt Näringsliv varje åter mäter företagsklimatet i Sveriges kommuner. Mellan vart fjärde och vart femte rekryteringsförsök misslyckas. Framför allt råder brist på personer med gymnasial yrkesutbildning. Under dagens webinarium tar vi del av kommuner som lyckats bygga ut sin vuxenutbildning för att möta behoven och få fler i arbete.

    Medverkande: Simon Dahlgren, verksamhetschef för vuxenutbildningen i Skellefteå kommun och Mats Berglund, sektionschef för kompetensförsörjning i Falu kommun

    Inspirationsdagen 2022

    Inspirationsdagen 2022 - Presentation

    Den 22 november arrangerade Svenskt Näringsliv Inspirationsdagen, en dag fullspäckad av inspirerande kommunexempel och handfasta tips för ett bättre företagsklimat. Här finns hela presentationen som visades under dagen för nedladdning.

    Ladda ner presentation

    Inspirationsdagen 2022 - Filmer

    Företagare

    Hör sju företagarröster berätta vad ett bra företagsklimat innebär för dem

    webbläsare stöder inte inbäddad filmvisning.

    Inte bara trevlig

    "Inte bara trevlig" är ett samverkansprojekt mellan kommunerna i MalmöLundregionen. Syftet med projektet är att utveckla bemötande och attityder gentemot företagare hos kommunens medarbetare, genom ett digitalt utbildningsverktyg.

    webbläsare stöder inte inbäddad filmvisning.

    Nyhetsbrev

    Prenumerera på nyheter om lokalt företagsklimat och kommuner med Tidningen Näringslivets nyhetsbrev Kommunkoll.

    Prenumerera

    Kontakt

    foretagsklimat@svensktnaringsliv.se

    © 2024 Svenskt Näringsliv.